Du har kanskje hørt snakk om både debetkort og kredittkort. Når man skal bestille flybillett hos Norwegian for eksempel får man beskjed at det koster 40kr ekstra å bestille med kredittkort fremfor å kjøpe billettene med debetkort -- men hva er egentlig forskjellen på disse to korttypene?

Bankkort og kredittkort - forskjeller

Hovedforskjellen mellom et bankkort og kredittkort et at når man bruker bankkort blir pengene trukket umiddelbart fra konto. Ved bruk av kredittkort derimot får man en faktura etterskuddsvis - dervav ordet kreditt - man bruker altså penger på kreditt. Ser man på kredittkortoversikten her på 8080.no ser man at de fleste kortene opererer med 45 dagers betalingsutsettelse. Dette betyr at når man bruker penger på kortet så har man 45 dager på seg til å betale disse tilbake før rente begynner å påbeløpe.

Fordeler med kredittkort

  • Man får tilgang til penger man i utgangspunktet ikke har
  • 45 dagers betalingsutsettelse betyr at man kan ta større uforutsette regninger (f.eks. vaskemaskinen ryker) uten å ta opp lån om man ikke har penger tilgjengelig. Innen 30 dager har man fått lønn og kan betale ned kredittkort-bruken og dermed ha kommet godt ut av det.
  • Noen kredittkort opererer med cashback, noen med reiseforsiking og andre med bensinrabatt. Enkelt og greit betyr dette at man kan spare penb på å ta i bruk kredittkort - selvsagt da med forutsetning at man betaler tilbake gjelden i tide.
  • Kredittkort er et gratiskort som man kan ta med på reisen og ha som et "backup"-kort om man skulle være så uheldig å miste eller bli frastjålet hovedkortet. Dette er en grei trygghet å ha.
  • Skulle man bli utsatt for svindel er man bedre stilt med kredittkort. Man har mulighet til å bestride kravet på fakturaen, noe man selvsagt også kan gjøre om noen har svindel bankkortet men da er pengene allerede trukket fra konto og skaden er gjort (det kan ta tid å få disse tilbake).

Fordeler med bankkort

  • Man får ikke tilgang til penger man i utgangspunktet ikke har ;-)
  • Det er som oftest gratis å ta ut penger i minibank eller ved varekjøp med bankkort (i motsetning til v/bruk av kredittkort hvor det som oftest tas et gebyr)
  • Lettere å ha oversikt over sitt forbruk

Husk at når det gjelder fordelene med kredittkort så er det en forutsetning at man betaler kredittkort-gjelden i tide - det er f.eks. liten fordel med rabatt ved kjøp av bensin om man ikke betaler i tide og ender opp med å betale renter på samme bensinkjøp.